
Philips, enerji verimliliği bilincini yaygınlaştırmak amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Etüd İdaresi tarafından düzenlenen 1. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu'na sponsor oldu.
Enerji İşleri Etüd İdaresi tarafından düzenlenen forumda, enerji verimliliği konusunda çalışmalara imza atan Philips de sunumları ve açıklamalarıyla yer aldı. Ev, mağaza, sokak, ofis, fabrika gibi pek çok alana yönelik enerji tasarruflu aydınlatma çözümleri geliştiren Philips, forumda enerji tasarruflu aydınlatma sistemlerini tanıttı ve forumu ziyaret edenleri enerji verimliliği çalışmalarıyla ilgili bilgilendirdi.
Forumun ilk gününün akşamında Philips sponsorluğunda düzenlenen gala yemeğinde Philips Aydınlatma Pazarlama Müdürü Ayhan Şiriner bir konuşma yaptı. Şiriner konuşmasında dünyanın önemli bir dönüm noktasında olduğunu ve iklimlerin değişimi ve bu değişime paralel olarak ortaya çıkan doğal afetler, enerji krizi, enerji kaynaklarının korunması ve yeni elektrik santrali yatırım maliyetleriyle ilgili birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti. Enerji tasarruflu aydınlatma sistemlerine geçişin bu sorunları önlemede en basit ve en etkili yol olduğunu ifade eden Ayhan Şiriner, enerji tasarruflu aydınlatmanın gerek iklim değişimleri gerekse enerji krizi için hazırlanan çözümün önemli bir parçası olduğunu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin olarak üretilip dağıtılmasında radikal değişim yaratacak bir güce sahip olduğunu belirtti.
Ayhan Şiriner enerji verimliliği ile ilgili rakamlara da dikkat çekerek, "Bugün tüm dünyada tüketilen elektriğin yüzde 19'u aydınlatma amacıyla kullanılıyor. Dünyada kullanılan aydınlatma sistemlerinin üçte ikisi enerji verimli değil ve bu sistemler, 1970 öncesinde geliştirilmiş teknolojilere dayanıyor. Yeni teknolojiyle üretilen aydınlatma sistemleri, daha yüksek kaliteli ışık sağlarken yüzde 80'e varan oranlarda enerji tasarrufu yapabiliyor. Eğer dünyadaki tüm aydınlatma sistemleri enerji tasarruflu aydınlatma çözümleri ile değiştirilirse 120 milyar euro'luk elektrik enerjisi tasarrufu yapılabilir. Ayrıca atmosfere salınan karbondioksit oranı 630 milyon ton oranında azaltılabilir. Bu rakamlar 500 termik elektrik santralinin üretimine veya yıllık 1 milyar 800 milyon varil petrole eşdeğerdir" dedi.
Şiriner bina ve yol aydınlatmalarında da en yeni çözümler kullanılarak yüzde 70 oranında potansiyel bir enerji tasarrufu sağlanabilirken daha iyi ışık kalitesi de yaratılarak çalışanların ve vatandaşların yaşamlarının daha emniyetli ve konforlu hale getirilebileceğini belirtti.
Ayhan Şiriner sözlerine şu şekilde devam etti: "Dünya geneline bakıldığında, bina ve yol aydınlatmalarında enerji tasarruflu aydınlatmaya geçiş hızının çok yavaş olduğunu görüyoruz. AB ülkelerinde bu geçişin oranı binalarda yılda yüzde 7, yol aydınlatmalarında ise yılda sadece yüzde 3'tür. Bu hızla, bugünün tasarruflu sistemlerinden tam olarak yararlanmak yaklaşık 30 yıllık bir zaman alacaktır. Bu alandaki çalışmalar Türkiye'de de bu yıl 2009 yılında hız kazanacaktır. Türkiye'deki potansiyeli göz önünde bulundurduğumuzda Avrupa'daki oranları çok kısa bir süre içinde yakalayacağımızı düşünüyoruz. Hepimiz üzerimize düşen görevleri yaptığımızda dünya ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayacağımıza yürekten inanıyoruz. Bugün tasarruflu aydınlatma alanında Türkiye'nin bölgesel bir lider olabilmesinin önünde henüz daha bir engel yok. Philips olarak çok güzel bir başlangıç yaptığımıza ancak uygulama açısından önümüzde uzun bir yol olduğuna inanıyoruz. Bu geçiş ve değişim sürecinde çözüm ortağınız olmayı istiyoruz ve 'durmak yok değişime devam' diyoruz."
Forumun ikinci gününde düzenlenen oturumlarda ise Philips Aydınlatma Tasarım Müdürü Engin Cebeci enerji verimliliğinde aydınlatma tasarımının önemi, Philips LED İş Geliştirme Müdürü Hakan Payzun da enerji verimli LED aydınlatma sistemleri ile ilgili sunumlarını katılımcılarla paylaştı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder