30 Ocak 2009 Cuma

Plazmalar görüntüye göre enerji tasarrufu



Panasonic “2008 Yılında Bir Önceki Yıla Oranla %20’nin Üzerinde Tasarruf Elde Edilmiştir”.

Panasonic, "Plazma teknolojileri başta olmak üzere, TV teknolojilerinde öncü olan bir firma olarak, bu kategorideki ürünlerin enerji tüketiminin azaltılmasında gelişmeler kaydedilmiş olduğunu" açıkladı.

Plazmanın bilinen en yeni TV teknolojisi olduğu dikkate alındığında yeni teknolojilerin geliştirilen her bir yeni nesil ürünün enerji tüketiminde azaltma sağlanmış ve sağlanmaya devam edilmesi için adımlar atılmış olmasının yanında görüntü kalitesi geliştirilmiş ve tüketiciye diğer artı faydalar sağlanmıştır.

Birçok üreticinin bağımsız yaptırmış olduğu analizler, enerji tüketiminin 2004’ten 2007’ye gelindiğinde %30 oranında azaltıldığını göstermektedir. Devam eden analizlerde ise 2008 yılında bir önceki 2007’ye oranla %20’nin üzerinde tasarruf elde edilmiştir.

Panasonic, 2011 yılına kadar LCD ve plazma teknolojilerinin enerji tüketimi noktasında birbirine çok yakın değerlere ulaşacağını tahmin etmektedir.

Tekofaks: “LCD’ler sabit, plazmalar görüntüye göre enerji harcar”

Panasonic Tüketici Elektroniği ürünlerinin de yetkili mümessili olan Tekofaks Mümessillik ve Tüketici Elektroniği Paz. A.Ş. basına yansıyan TV ürünlerinin enerji verimliliği ile AB’nin bu konuda yürüttüğü yeni çalışmalar hakkında bir açıklama yaptı.

Kurum adına açıklama yapan Viera Plazma Ürün Müdürü Uluç Özler, “Son zamanlarda basında yer almakta olan haberlerde, Plazma TV teknolojisinin enerji verimsiz olduğu ve tüplü TV’lerden 4(dört) kat fazla enerji tükettiği sebepleri ile sınırlandırılabileceği veya yasaklanabileceği belirtilmektedir. Bu ifadeler üreticiler ve Avrupa Birliğinde sektörün temsilcisi olmuş EICTA (European Information, Communications and Consumer Electronics Technology Industry Association / Avrupa Bilgi, İletişim ve Tüketici Elektroniği Teknolojileri Derneği) gibi bağımsız kuruluşlar tarafından da bildirildiği gibi doğru değildir “ dedi.

AB ve üyelerindeki ilgili komisyonların, TV üretiminde kullanılan tüm teknolojilerin daha verimli enerji seviyesine getirilmesini sağlayacak yeni düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Özler: “Tüm üreticilerin Avrupa pazarında TV üretmek, ithal etmek ve satmak için yeni hazırlanacak minimum verimlilik standartlarına uyması istenecektir. Yeni düzenlemenin 2009’un ikinci yarısında yayınlanması beklenmektedir. 2010 yılı ikinci yarısında yürürlüğe gireceği tahmin edilen düzenleme öncesi geçiş sürecinde ürünlerin yeni standartlara uyumlu hale getirilmesi beklenmektedir. Bu süreç tamamlanana kadar mevcut satılmakta olan ve daha enerji efektif olacağı belirtilen 2009 model yeni modellerin üretim, ithalat ve satışına tüm Avrupa’da devam edilecektir. Tüplü TV’ler ve Plazma TV’ler arasındaki enerji tüketimi karşılaştırıldığında öncelikle ekran boyutuna ve tabi ki marka ve modele bağlı olarak tüketim önemli değişkenlik gösterdiğinden, genelleme yaparak plazma TV’lerin tüplü TV’lerden 4 kat enerji tükettiğini söylemek tamamen yanlıştır.” dedi.

**Konunun daha iyi anlaşılması için Panasonic marka ürünlerden örnek veren Özler:
2008 model 94 ekran veya 106 ekran yüksek çözünürlüklü(HD) bir plazma televizyonun ortalama enerji tüketimi, standart çözünürlüklü 82 veya 92 ekran bir Tüplü TV ile ekran boyutlarını da oranlayarak karşılaştırıldığında fark, tüplü TV’nin marka ve modeline de bağlı olarak yaklaşık %2 ile %30 arasında değişmektedir.

Konu hakkında iyi anlaşılması gereken bir nokta da, Plazma, LCD ve CRT gibi teknolojilerin enerji tüketiminde farklı yollar izledikleridir. Ancak endüstri, tüketicilerin bu teknolojileri aynı şekilde karşılaştırabilmesi için kriterleri birleştirip tek bir ölçüm şekli kullanmaktadır. Hâlbuki LCD’ler sabit enerji tüketirken, plazmalarda görüntüdeki ışık ve hareketliliğe bağlı olarak enerji tüketimi dalgalanma gösterir. Plazma izlenen görüntüye bağlı olarak LCD’den daha az veya fazla enerji tüketebilir.

Not:
** Yapılan kıyaslama da, en çok satılmakta olan Panasonic TH-37PX80EA ve TH-42PX80EA modelleri ile dünyaca tanınan markaların tüplü TV modellerinin firmaların web sayfalarında duyurdukları enerji sarf değerleri kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder